maandag 7 augustus

 

 

 

 

 

 

Start
Omhoog
Volgende

 

 

 

Inhoud van deze pagina

 

Op weg naar Dover

Vanochtend liep om 6.15 uur de wekker af, zodat ik rond 7.00 uur kon vertrekken in de richting van Duinkerke. Na de laatste spullen ingepakt te hebben en de bagage in de auto gebracht te hebben, vertrok ik iets voor 7.00 uur op deze maandagochtend.

De Westerscheldetunnel was net weer open, nadat hij twee uur gestremd was geweest door een ongeluk. In Zeeuws-Vlaanderen hing nog wat ochtendmist, maar hinderlijk was dit niet. Tot iets onder Gent is het behelpen met de weg. Je schiet maar langzaam op door de vele verkeerslichten. Files waren er gelukkig niet.

Iets ten zuiden van Gent draaide ik de snelweg op en kon ik lekker doorrijden. De haven van de Norfolkline bleek een aardig eindje voorbij Duinkerke te liggen, zodat het niet lukte om binnen de twee uur de Ferry te bereiken.

Ik was er om 9.15 uur en dat was nog ruim op tijd. Op vertoon van een simpel e-mailtje met enkel een boekingsnummer kreeg ik een instapkaart voor de boot en mocht vervolgens langs de douane naar het opstelterrein rijden.

Maersk Delft ligt op vertrek in Duinkerke

Na ongeveer 20 minuten wachten mocht ik de auto de boot op rijden. De Maersk-Delft van de Norfolkline is een heel groot schip. In Duinkerke rijd je aan de voorkant het schip in, een helling op naar achteren, waar ze je laten keren, zodat je uiteindelijk voor in het schip komt te staan. In Dover blijk je er toch langs achter af te moeten, zodat je nogmaals moet keren. Het nut van deze oefening zit mogelijk in het feit dat vrachtauto's wel rechtdoor naar achteren rijden, zodat er op deze manier, zowel voor als achter in het schip auto's staan. Vol kwam de boot helemaal niet, ik schat dat maar 25% van de personenautocapaciteit werd gebruikt.

Onderweg naar Dover

Het schip is fraai en zakelijk ingericht; de overdadige luxe op de Ferry's van de tijd vóór de Eurotunnel is afwezig. De overtocht duurt bijna twee uur. Door het uur tijdsverschil lijkt dat maar een uur te zijn. Onder de Franse kust regende het, voor Dover werd het droog. De aankomst in Dover blijft een mooie belevenis. Je vaart schijnbaar recht op de White Cliffs af en dan blijkt op het laatste moment dat er onderaan een haven is aangeplakt tegen die steile kalksteenrotsen.

Aankomst in Dover

Het ontschepen verliep vlot, de douanepassage iets minder. Voor en achter me werden alle Nederlanders apart gezet. Ik moest een reeks vragen beantwoorden, waarna de douanier in zijn kantoortje verdween om mijn paspoort te controleren. Alles bleek in orde te zijn en ik kon beginnen aan mijn eerste mijlen linksrijden. Dat viel ook deze keer weer mee, al was het verkeer langs de kust bijzonder druk. Dat is aan de andere kant ook wel weer makkelijk, want dan kun je met de stroom meerijden.

Terug naar boven

Rye en Chichester

Ik reed naar Folkestone over de A 20 en de B 2011 en vervolgens over de A 259 via Sandgate en Hythe door New Romney tot ik in Rye kwam, waar ik bij het station parkeerde en in het stadje wat ging eten en geld tappen. Toen ik aankwam was het prachtig weer, maar onder het eten werd het donker en ik was nog een beetje natgeregend toen ik terug bij het station was.

Rye

Ik vervolgde mijn weg over de A 259 richting Hastings en Bexhill. Door de grote verkeersdrukte langs de kust schoot ik niet snel op. Ik besloot bij Eastbourne dan ook om maar niet naar Beachy Head te gaan, maar meteen door te rijden naar Chichester.

Vanaf Lewes werd de weg dual carriage (= vierbaans), maar verkeerslichten en ook rotondes kwam ik daar nog geregeld tegen. Voorbij Brighton verlaat je de kust en dan wordt het wat rustiger, maar er wonen in dit gebied veel mensen, dus rijden er ook veel auto's. Als je Arundel met het hoogliggende kasteel en de neo-gotische kathedraal voorbij bent, is Chichester niet ver meer.

De stad is gebouwd rond een kruispunt, dat in de Romeinse tijd al bestond en wordt ontsloten door een rondweg, zodat je het hele centrum omcirkelen kan. Aan de South Street is een parkeergarage vanwaar het niet ver lopen is naar de kathedraal. De ontvangst in de kerk was vriendelijk en persoonlijk en ik had nog even tijd om wat rond te kijken voordat om 17.30 uur de Evensong begon.

Chichester Cathedral, vieringtoren

 

Chichester Cathedral, orgelfront

De dienst werd verzorgd door een (gast)koor uit Syracuse (New York State, USA) De kwaliteit was niet te vergelijken met wat door Engelse koren doorgaans geboden wordt.

Na de Evensong reed ik voor een onderkomen voor de nacht richting Lavant, waar ze me in The Royal Oak doorverwezen naar South Street in Chichester, waar ik bij Trents een kamer en een dinertje kon regelen. Een kamer bespreken gaat heel wat makkelijker dan in Noord Amerika. Hier hoefde ik geen enkel formulier in te vullen, niet vooraf mijn creditcard te laten zien of mijn naam te noemen. Men gaf de sleutel van de kamer zonder meer af...

Chichester, Trents

 

Kijk voor meer foto's in mijn albums op webshots

Reageren? Stuur mij een e-mail

(c) Toon Nijsse

 

Start | Omhoog | Volgende

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 01 oktober 2008