Leuven 2006

 

t

 

 

 

 

 

Start

 

 

 

 

Dagje Leuven

Op 23 augustus 2006 bezocht ik de Belgische universiteitsstad Leuven (Louvain)
In deze stad liep ik een wandeling die door Toerisme Leuven is uitgezet. Het boekje met de wandeling is te koop bij het toeristenbureau, gevestigd in het fraaie stadhuis.
Op deze pagina beschrijf ik de wandeling geïllustreerd met eigen foto's en links naar relevante websites. Voor degenen die snel door willen bladeren heb ik de bladzij ingedeeld in enkele hoofdstukken, die je met de links hieronder kunt bereiken.

 

 

Grote Markt en Oude Markt

Via de A 58, de A 4 en, in België, de E 19 en de N 26 (Mechelse Steenweg) reed ik in ongeveer anderhalf uur naar deze stad, die nog net in het Vlaamse taalgebied ligt. Een goede parkeerplaats is te vinden in Parking De Bond bij het station, aan het Martelarenplein, op loopafstand van het centrum. Naast de garage onder het Martelarenplein heeft Leuven nog meer goede parkeervoorzieningen. Kijk daarvoor op de website van de stad.

Van het Martelarenplein is het een korte wandeling door de Bondgenotenlaan, een winkelstraat, naar het centrum van Leuven. Vanaf het Fochplein heb je mooi zicht op het koor van de Sint Pieterskerk. De koorzijde ziet er origineel uit. Andere delen van deze kerk zijn na brand in 1914 en oorlogsschade in 1944 op eigentijdse manier gerestaureerd.

Leuven, Sint-Pieterskerk

Leuven, Sint-Pieterskerk, koor

Vanaf het Fochplein bereik je links langs de Sint-Pieterskerk de Grote Markt. Ook hier is in de beide Wereldoorlogen heel wat schade aangericht, maar alles is min of meer in stijl herbouwd. De eerste blikken op de Grote Markt zien uit op enkele fraaie gevels met vlaggen met daaronder terrassen, kortom een zuidelijk plaatje, zoals je in meer Belgische steden aantreft.

Leuven Grote markt

Leuven, Grote Markt

Tegenover de kerk staat aan de Grote Markt het bijzonder fraaie stadhuis van Leuven. De bouwgeschiedenis strekt zich uit over 550 jaar: de bouw werd begonnen in 1439, de laatste restauratie (herstel van schade uit de Tweede Wereldoorlog) werd voltooid in 1983. Het gebouw is opgetrokken in  fraai laatgotische stijl met drie verdiepingen, talrijke beelden en symboliek uit de Bijbel. Regelmatig worden rondleidingen gegeven door het Stadhuis.

Leuven, Grote Markt, Stadhuis

Leuven, Stadhuis

Leuven stadhuis

Leuven, Stadhuis

 

Leuven, Grote markt, Stadhuis op de hoek van de Naamsestraat

Leuven, Stadhuis, hoek Grote Markt - Naamsestraat

 

Leuven, Grote Markt, Stadhuis zijgevel

Leuven, Stadhuis, detail zijgevel

De oostzijde van de Grote Markt wordt ingenomen door een historisch uitziend gebouw, Het Tafelrond genoemd. Het huidige gebouw staat op een historische plaats en is gebouwd na de verwoesting van het centrum in 1914. Het gebouw dat toen werd verwoest was in 1817 gebouwd als vervanger van het oorspronkelijke Tafelrond uit 1480-1488. Bij de herbouw na 1914 heeft men zich voor de architectuur op de laat-gotiek georiënteerd.

Leuven, Grote Markt, Het Tafelrond, thans Nationale Bank van België

Leuven, Grote Markt, Tafelrond
(Links naast het gebouw is duidelijk de moderne bebouwing te zien; het centrum
van Leuven is in de Eerste Wereldoorlog totaal verwoest)

Van de Grote Markt loop je door de Korte Straat, een winkelstraat in het voetgangersgebied, naar de Oude Markt, die op een steenworp afstand ligt.

Leuven, Korte Straat, tussen Grote en Oude Markt

Leuven, Korte Straat, doorsteek van de Grote Markt
naar de Oude Markt

De Oude Markt blijkt groter te zijn dan Grote Markt. Dit plein heeft ook de typisch zuidelijke, bourgondische uitstraling van de bekende Vlaamse steden. Ook hier is pas na zorgvuldig kijken te zien dat veel gebouwen na de Eerste Wereldoorlog zijn herbouwd. Tegenwoordig is de Oude Markt een groot terras, vrijwel alle panden worden gebruikt voor de horeca.

Leuven, Oude Markt

Leuven, Oude Markt, gezien in de richting van de Grote Markt. Op de achtergrond
de kruisbeuk van de Sint-Pieterskerk, zoals die na de Tweede Wereldoorlog
werd hersteld.

 

Leuven, Oude Markt, gevel

Leuven, Oude Markt, gevel met Atlas

 

 

Leuven, Oude Markt met Drievuldigheidscollege

Leuven, Oude Markt, gezien in de richting van het Heilig Drievuldigheids
College aan de Collegeberg

Terug naar boven

 

Naamsestraat - Sint-Michielskerk - Sint-Antoniuskapel

Van de Oude Markt loop je door het straatje Collegeberg naar de Naamsestraat. Inderdaad ligt deze iets hoger dan de Oude Markt. In Leuven kom je meer 'bergen' tegen. Overal betreft het plaatsen die net iets hoger liggen dan de omgeving.

Leuven, Collegeberg

Leuven, Collegeberg, verbinding tussen de Oude Markt en de Naamsestraat
links het Heilig Drievuldigheids College

Als je in de Naamsestraat staat, kun je terugkijken naar de Grote Markt. Aan een van de zijden van de Naamsestraat zie je dan de Universiteitshal staan, een gebouw dat uit de 14e eeuw stamt en oorspronkelijk werd gebruikt als Lakenhal.

Leuven, Naamsestraat, Universiteitshal

Leuven, Naamsestraat, Universiteitshal
op de achtergrond rechts het Stadhuis, midden de Sint-Pieterskerk

Leuven, Universiteitshal in de Naamsestraat

Leuven, Naamsestraat, Universiteitshal

Verderop aan de Naamsestraat staat de Sint Michielskerk, een groot gebouw, dat gezien wordt als een van de voornaamste Jezuïetenkerken in België. De fraaie façade in barokstijl wordt ook wel 'het altaar buiten de kerk' genoemd.

Leuven, Sint-Michielskerk

Leuven, Sint-Michielskerk

Binnen vind je fraai stucwerk, meubilair met veel houtsnijwerk en een orgel dat wat merkwaardig opgesteld staat twee nissen aan de westgevel.

Leuven. Sint-Michielskerk, koor

Leuven, Sint-Michielskerk, blik omhoog in de viering

 

Leuven, Sint-Michielskerk,

Leuven, Sint-Michielskerk, biechtstoelen en een deel van de kruiswegstatie

 

Het orgel is gebouwd door de firma Van de Loo & Zn rond 1950. Meer informatie over dit instrument is te vinden op de orgelsite van Wim Verburg, die een pagina aan dit orgel heeft gewijd.

Leuven, Sint-Michielskerk, orgel

Leuven, Sint-Michielskerk, orgel

Tegenover de Sint-Michielskerk loop je via de Sint-Antoniusberg langs de Sint-Antoniuskapel naar een lager gedeelte van de stad. Het woord berg moet ook hier niet letterlijk worden opgevat...

Leuven, Sint-Antoniuskapel

Leuven, Sint-Antoniuskapel

Hier beneden stuit je al gauw op de Dijle die met meerdere vertakkingen, deels ondergronds, door Leuven stroomt.

Terug naar boven

 

Groot Begijnhof - Sint-Jan de Doper

Daarvandaan is het een korte wandeling naar het Groot Begijnhof, waar heel veel mooie plaatjes te schieten zijn. In dit uitgebreide complex van straatjes, pleintjes, woningen en woninkjes waar vroeger begijnen woonden, wonen nu studenten en medewerkers van de Katholieke Universiteit Leuven.

Leuven, Groot Begijnhof

Leuven, Groot Begijnhof

Leuven, Groot Begijnhof

Leuven, Groot Begijnhof

Leuven, Groot Begijnhof

Leuven, Groot Begijnhof, doorkijkje naar de Sint-Jan de Doperkerk
van het Groot Begijnhof

Leuven, Groot Begijnhof met dakruiter van de Sint-Jan de Doperkerk

Leuven, Groot Begijnhof, dakruiter Sint-Jan de Doperkerk

Leuven, Groot Begijnhof

Leuven, Groot Begijnhof

Leuven, Groot Begijnhof

Leuven, Groot Begijnhof

Leuven, Groot Begijnhof

Leuven, Groot Begijnhof

Binnen de muren van het Groot Begijnhof bevindt zich de Sint-Jan de Doperkerk, een fraai gebouw, dat tijdens mijn bezoek geopend was voor bezoek. De kerk beschikt naast ander fraai meubilair over twee orgels, een mooi historisch instrument op het orgelbalkon en nieuwer orgel beneden in de kerk. Ook deze orgels zijn te vinden op de orgelsite.

Leuven, Sint-Jan de Doperkerk op het Groot Begijnhof

Leuven, Sint-Jan de Doperkerk van het Groot Begijnhof

Leuven, Sint-Jan de Doperkerk, orgelfront

Leuven, Sint-Jan de Doperkerk, orgel van Goltfuss

Terug naar boven

 

Sint-Kwintenskerk - Centrale Universiteitsbibliotheek

Bij de Sint-Jan de Doperkerk verlaat je het Groot Begijnhof en kom je uiteindelijk weer op de Naamsestraat. Inmiddels ben je een heel eind van de Grote Markt vandaan. Als je de Naamsestraat nog een klein stukje afloopt kom je bij de Sint-Kwintenskerk, die tijdens mijn bezoek gesloten was. Gedurende bepaalde tijden is ook deze kerk open voor bezoek, maar niet doorlopend.

Leuven, Sint-Kwintenskerk

Leuven, Sint-Kwintenskerk

Daarvandaan loopt de route terug, de Naamsestraat in tot bij het Sint-Donatuspark waardoor een fraai pad loopt in de richting van het Mgr. Ladeuzeplein, waaronder eveneens een parkeergarage is gebouwd. Aan dit plein staat de fraaie Centrale Universiteitsbibliotheek, een groot gebouw met een ranke toren.

Leuven, Centrale Universiteitsbibliotheek

Leuven, Centrale Universiteitsbibliotheek

Terug naar boven

 

Sint-Pieterskerk

Van de Centrale Universiteitsbibliotheek is het een korte wandeling terug naar de Grote Markt, die aan de overkant van het Stadhuis en Het Tafelrond gedomineerd wordt door de Sint-Pieterskerk. Ondanks de verwoestingen van twee Wereldoorlogen is er buiten en binnen veel moois te zien.

Leuven, Sint-Pieterskerk

Leuven, Sint-Pieterskerk

Leuven, Sint-Pieterskerk

Leuven, Sint-Pieterskerk, westbouw

 

De wandeling die ik gelopen heb kan met verschillende uitbreidingen worden verlengd, waarmee je o.a. enkele andere kerken en de Kruidtuin bezoekt.

 

Kijk voor meer foto's, ook van buiten Europa in mijn albums op webshots.

Bezoek ook mijn site met verslagen van mijn reizen in Noord-Amerika.

 

 

Reageren? Stuur mij een e-mail

(c) Toon Nijsse

 

hit counter

View My Stats

Start | Reistips | Edinburgh 2012 | Duitsland 2010 | Engeland 2010 | Trier 2009 | Duitsland en Zwitserland 2008 | Leuven 2006 | Engeland 2006 | Links | Fotocollage | Reacties

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 14 april 2012