donderdag 7 augustus

 

 

Vorige
Start
Omhoog

 

 

Inhoud van deze pagina

 

Ochsenhausen

Om ca. 8:45 uur parkeerde ik voor de tweede keer deze week bij het enorme kloostercomplex in Ochsenhausen. Het ontbijt in Adler was zeer eenvoudig, net als de rest van de accommodatie. Misschien trof ik het zo, misschien is Baden-Württemberg gewoon wat minder toeristisch ingesteld dan de plaatsen langs de Romantische Strasse in Beieren.

IMG_4361 Ochsenhausen, Kloster

Ochsenhausen, Kloster

Ik liep naar het enorme gebouw, dat thans in gebruik is als regionale muziekschool en fotografeerde de imposante gevel. Daarna ging ik de kerk binnen. Nu kon ik wel verder lopen dan het voorportaal en veel meer van het gebouw zien dan gisteravond. Het orgel in deze kerk is, net als het bijzondere instrument in Weingarten, gebouwd door Joseph Gabler. Het is niet zo excentriek ontworpen als Weingarten, maar hier zie je de creativiteit van deze bouwer al naar voren komen.

IMG_4374 Ochsenhausen, Klosterkirche, Orgel van Joseph Gabler

Ochsenhausen, Klosterkirche, Gabler orgel

Terug naar boven

 

Ulm

Na de kerk op gemak bekeken te hebben, reed ik naar Ulm. Tot bij Biberach reed ik over een tweebaansweg, vanaf Biberach tot Ulm snelweg zonder maximum snelheid. Ulm heeft een Altstadt rondweg, die je langs allerlei parkeergelegenheden op loopafstand van het centrum leidt. Na 3/4 rondje parkeerde ik in de fraaie kelder bij het Rathaus.

IMG_4446 Ulm M nster

Ulm, Münster, toren

Ulm is een grote stad (meer dan 120.000 inwoners) aan de Donau. Bezienswaardig zijn vooral het enorme Münster (met de hoogste kerktoren in Europa) en enkele oude stadswijken. Ik liep de parkeerkelder uit en zocht het Münster op. De kerk en de toren stonden deels in de steigers. Het gebouw is enorm groot en binnen is het nogal schemerig. Ik keek rond, ontdekte dat er om 12:00 uur een korte orgelbespeling gegeven zou worden en besloot om daar naar toe te gaan, mits ik de tussenliggende tijd zou kunnen besteden.

IMG_4463 Ulm Fischersviertel

Ulm, oude woning in het Fischersviertel

Nou, dat lukte wel. Ulm bleek een aardige stad te zijn met een oud gedeelte in het Fischersviertel, het visserkwartier. De Donau stroomt hier als een brede rivier door de stad. Het raadhuis, waaronder de parkeerkelder is gebouwd, is een mooi gebouw met prachtige beschilderingen op de muren. Ook de straten rond het Münster zijn mooi. Deze stad heeft niet de uitstraling van Rothenburg of Augsburg, maar is een bezoek meer dan waard.

IMG_4477 Ulm Rathaus

Ulm, Rathaus

IMG_4474 Ulm Rathaus

Ulm, Rathaus, detail

Om 12:00 uur bezocht ik het orgelconcert. Er waren niet veel belangstellenden. Het enorme orgel is voor een twintigste eeuws instrument fraai te noemen. In een halfuur kun je natuurlijk niet alles laten horen; zeker omdat dit concert werd opgeluisterd door een trompettist moest de organist zich aanpassen en beperken. Na het concert nam ik een lunch op een terras in de buurt van de kerk, waarna ik de auto haalde en ging rijden in de richting van Nederland.

IMG_4479 Ulm M nster Walcker Orgel

Ulm, Münster, orgel van C.F. Walcker

Terug naar boven

 

Terug naar huis

Het was heet en ik besloot om vandaag zover mogelijk te rijden en eventueel Trier maar over te slaan, in verband met het ongunstige weer voor een stadsbezoek. Ik nam snelweg 8, richting Karlsruhe. Het was redelijk druk, maar het verkeer reed wel goed door. De buitentemperatuur steeg deze middag tot 36° C. Dan is airco in de auto echt lekker. Ten zuiden van Stuttgart zag ik een enorme bui tot ontwikkeling komen en op de radio werden steeds ongunstige vooruitzichten voor de rest van de dag en voor morgen gegeven.

Een reden temeer om door te rijden naar huis, mits het weer het zou toelaten. Ik reed over snelweg 8 richting Karlsruhe, daarna over snelweg 5 richting Mannheim, snelweg 6 richting Kaiserslautern en vervolgens over 62 en 1 naar Trier, waar ik de weg naar Luxemburg op reed.

In Luxemburg tankte ik vol goedkope(re) benzine en reed België binnen om over de E 411 (Autoroute du Soleil) naar het noorden te rijden. De eerste kilometers in België waren druk en er werd slecht doorgereden, vooral door inhalende Nederlanders met allerlei klapcaravannetjes. Later stroomde het verkeer beter door. De temperatuur was flink gedaald, ik mat nu nog een graad of 17 à 18. Regen had ik tot nu toe nog niet gehad.

Die kreeg ik tussen Namen en Brussel, in flinke hoeveelheden. Ik stopte langs de weg om wat te eten en reed toen in de regen verder. Tussen Brussel en Antwerpen werd het weer droog en klaarde het op. Op de ring van Antwerpen reed het verkeer nog wat langzaam, maar daarna ging het vlot. Om 21:15 uur arriveerde ik in Kapelle, waar het aan de tuintjes te zien ook flink geregend had vandaag.

Terug naar boven

 

Afgelegde afstand vandaag 816 km.

Totaal afgelegde afstand in deze vakantie 4112 km.

 

Kijk voor meer foto's in mijn albums op webshots

Reageren? Stuur mij een e-mail

(c) Toon Nijsse

 

 

 

Vorige | Start | Omhoog

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 05 oktober 2009