woensdag 6 augustus

 

 

Vorige
Start
Omhoog
Volgende

 

 

Inhoud van deze pagina

 

Van Ausserberg naar de Grimselpass

Vanmorgen pakte ik alles in en bracht de spullen in de auto na eerst ontbeten te hebben. Ik rekende af bij Frau Gard, kreeg een fles Dole mee voor Zu Hause en reed daarna voor de laatste keer in deze vakantie de berg af, richting Visp. Daar reed ik naar Brig en vervolgens de hele Goms door tot aan Gletsch. Dat kost je ongeveer een uur. In Gletsch sloeg ik linksaf de Grimselpass op. In prachtig weer reed ik over de brede weg omhoog. Er was meer verkeer, maar het was vandaag niet overdreven druk op de pasweg.

IMG_4284 Zicht op Rhonegletsjer, Furka- en Grimselpass vanaf de Grimselpassweg

Uitzicht vanaf Grimselpass op de Rhônegletsjer (midden), de Furkapass (rechts)
en de pasweg van de Grimselpass (middenonder)

Terug naar boven

 

Van de Grimselpass naar de Bodensee

Het afdalen van de Grimsel ging minder vlot. De Berner kant is minder steil en het is een heel eind rijden voor je in Meiringen bent. Daar aangekomen koos ik de weg naar de Brünigpass, richting Luzern. In 2004 reed ik deze (lage) pas al eens in omgekeerde richting. Een eindje over de pas, het was toen al over 12:00 uur, nam ik lunch op het terras van een restaurant aan de fraaie Lugernsee.

IMG_4296 Lugernsee

Lugernsee

Daarna ging het rijden vlotter. Ik reed de snelweg op en, na enkele onderbrekingen door stukken tweebaansweg, tot voorbij Zürich bleef het vierbaansweg tot aan de grens met Duitsland. Ik tankte voor de grens nog even vol, de benzine is in Zwitserland ca. 25 cent goedkoper dan in Duitsland en liefst 40 cent goedkoper dan in Nederland.

Ik ging bij Konstanz de grens over en reed door naar de veerhaven om de Bodensee over te varen naar Meersburg. De veerdienst wordt zeer regelmatig onderhouden en op de Zijpe-achtige scheepjes gaan telkens heel wat auto's mee. Voor € 9,- word je in ca. 15 minuten overgezet.

IMG_4302 Bodensee

Veerdienst Bodensee

IMG_ 4317 Meeresburg, Bodensee

Meersburg, aan de Bodensee

Terug naar boven

 

Weingarten

In Meersburg koos ik rt. 33 richting Ravensburg. Hier bij de Bodensee vind je veel fruitteelt. Ook zijn er nogal wat dorpen langs de doorgaande weg, zodat het rijden niet zo heel snel gaat. Uiteindelijk arriveerde ik in Weingarten, waar ik vlakbij de basiliek in een gratis kelder parkeerde (met parkeerschijf 2,5 uur gratis staan).

IMG_4355 Weingarten Basilica

Weingarten, Basiliek

Ik liep naar de basiliek en bekeek opnieuw (ik was er al eerder) deze gigantische ruimte met tegen de westwand het merkwaardige orgel, dat rond de ramen heen gebouwd is. Ook nu werd er niet op het instrument gespeeld, ik kocht daarom in de Klosterladen enkele cd's van het beroemde Gabler orgel.

IMG_4340 Weingarten Basilica, Orgel van Joseph Gabler

Weingarten, Basiliek, Gabler orgel

Terug naar boven

 

Ochsenhausen

Ik haalde de auto op en reed terug naar de hoofdweg en vervolgens naar Biberach. Daar ging ik rechtsaf om de Klosterkirche in Ochsenhausen te bezoeken, waar een orgel van dezelfde bouwer als het "Weingartenorgel" staat. Joseph Gabler bouwde hier zijn eerste instrument. Helaas was ik te laat, de kerk was al gesloten voor bezoekers.

IMG_4358 Ochsenhausen, Klosterkirche

Ochsenhausen, Klosterkirche, helaas gesloten

Ik vond onderdak bij het plaatselijke eenvoudige Gasthof zum Adler.

 

Terug naar boven

 

Afgelegde afstand vandaag 374 km. Warme dag met temperaturen boven 30° C.

Totaal afgelegde afstand 3296 km.

 

Kijk voor meer foto's in mijn albums op webshots

Reageren? Stuur mij een e-mail

(c) Toon Nijsse

 

 

 

Vorige | Start | Omhoog | Volgende

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 05 oktober 2009