vrijdag 25 juli

 

 

Vorige
Start
Omhoog
Volgende

 

 

Inhoud van deze pagina

 

Schongau

Vanochtend reed ik na het ontbijt in Gasthof Dragoner (Peiting) eerst ca. 3 km terug naar het noorden om Schongau te bezoeken. Als je hiervandaan naar het zuiden kijkt, kun je de Alpen al zien liggen. Schongau is niet bijzonder groot: over de uitgezette stadswandeling doe je ca. 1,5 uur en dan heb je ruim de tijd om toegankelijke gebouwen ook van binnen te bekijken.

Schongau stadsbeeld     Schongau, Heilig Geistkirche

Schongau, stadsbeeld (links) - interieur Heilig Geistkirche (rechts)

 

Ook in deze stad zijn de kerken overdadig en weelderig versierd. Schongau heeft er drie, waarvan er twee open waren voor bezoek. De Heilig Geistkirche hoorde oorspronkelijk bij een klooster. Op de binnenhof is een gedenkteken voor de gevallenen van de Tweede Wereldoorlog geplaatst. Ook de naam van een gefusilleerde dienstweigeraar heeft op dit monument een plaats gekregen.

Schongau, stadsmuur en -poort

De stadsmuur van Schongau staat nog deels overeind en kan via een constructie als in Rothenburg en Nördlingen belopen worden. De stad is ooit ontstaan rond een kasteel, dat nu dienst doet als overheidsgebouw.

Terug naar boven

 

Rottenbuch

Na mijn bezoek aan Schongau reed ik terug naar het zuiden, naar Peiting, waar ik een kort bezoek bracht aan de kerk. Daarna reed ik verder door een fraai stukje Pfaffenwinkel (zo heet het gebied hier) naar Rottenbuch, waar als overblijfsel van een enorm kloostercomplex de bijbehorende kerk nog overeind staat en te bezichtigen is. Ook hier viel de enorme uitbundigheid van de inrichting en decoratie op. Veel stucwerk, schilderijen en kleuren.

Rottenbuch, Klosterkirche exterieur

 

Rottenbuch, Klosterkirche interieur met orgel en kansel

 

Rottenbuch, Klosterkirche interieur, detail

De route ging verder in zuidelijke richting tot bij de Echselsbach Brücke, waar ik even stopte en deze fraaie boogbrug over de diepe Ammerschlucht bekeek. Daarna reed ik verder in de richting van Wies, waar de beroemde Wieskirche staat. Ik had ergens de aankondiging voor een concert in die kerk om 16.00 uur vanmiddag gezien, maar daarvoor was het nu nog te vroeg.

Terug naar boven

 

Schleierfälle

Daarom reed ik na de lunch, die ik in Wildsteig bij de plaatselijke slager / herbergier kocht, naar het gehucht Hargenwies, om de Schleierfälle te bezoeken.

Wildsteig, Kirche

In het boekje staan ze omschreven als bizar, zonder nadere uitleg. Wel wordt er gewaarschuwd om dit tochtje niet bij regen te lopen. Het was vandaag droog, dus ik trok de wandelschoenen aan en ging op weg. Het eerste stuk voerde het pad door weiden, daarna door het bos vrij steil omlaag de Ammerschlucht in. Beneden moest ik nog een eindje langs de rivier lopen en toen stond ik bij de watervallen, die inderdaad enigszins bizar zijn. Uit dicht bemoste rotsen druipen sluiers van waterdruppels omlaag, zonder dat te zien is waar het water vandaan komt. Een prachtig plekje in deze diepe kloof. Ik liep terug naar de parkeerplaats (als je stevig doorstapt kun je dit tochtje in een uur lopen)

Schleierfälle, bij Hargenwies

Terug naar boven

 

Wieskirche

Toen reed ik naar Wies, dat daar niet ver vandaan ligt. Wies bestaat uit een paar boerderijen en huizen en natuurlijk de Wieskirche. Dit Unesco monument is terecht wereldberoemd. Het is ontworpen en gebouwd in Rococostijl om de bedevaart naar een beeldje te faciliteren. Van buiten ziet de kerk er fraai, maar eenvoudig en onopgesmukt uit. Binnen word je overrompeld door de vormgeving en detaillering van het interieur. Zeer de moeite van een bezoek waard.

Wies, Wieskirche

Om 16.00 uur startte een concert door een schoolkoor uit Cambridge. Het koor zong Engelse geestelijke muziek. Fraai, goed verzorgd en af en toe zeer luid. Onvoorstelbaar hoeveel beheerst volume zo'n groepje pubers kan ontwikkelen. Deze locatie is zeer toeristisch. Er staan bussen op de parkeerplaats en ook hier lopen weer veel Japanners rond. Toch is het in de kerk niet overweldigend druk. Waar al die mensen zich bevonden, heb ik niet kunnen ontdekken.

Wieskirche, gewelf

Wieskirche, Orgel

Terug naar boven

 

Steingaden en Schwangau

Na het bezoek aan de kerk en het concert reed ik verder naar Steingaden. Daar bevinden zich, net als in Rottenbuch, de resten van een klooster, bestaande uit een fraaie, overdadig gedecoreerde kerk, die ik kort bezocht.

Steingaden, klooster

Van Steingaden reed ik naar Hohenschwangau. Van ver kun je kasteel Neuschwanstein al zien liggen, een merkwaardig, sprookjesachtig en bijna surrealistisch gezicht.

Neuschwanstein, gezien vanuit Schwangau

Ik reed verder (eigenlijk iets terug) naar Schwangau, waar ik onderdak vond bij Weinbauer. Ook deze omgeving is zeer toeristisch, maar wat wil je, zo vlak bij de koningskastelen.

Terug naar boven

 

Afgelegde afstand vandaag 86 km, wederom met mooi weer.

Totaal afgelegde afstand 1098 km.

 

Kijk voor meer foto's in mijn albums op webshots

Reageren? Stuur mij een e-mail

(c) Toon Nijsse

 

 

 

Vorige | Start | Omhoog | Volgende

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 09 maart 2009