zaterdag 26 juli

 

 

Vorige
Start
Omhoog
Volgende

 

 

Inhoud van deze pagina

 

Neuschwanstein

Vanmorgen reed ik na het ontbijt terug naar Hohenschwangau, parkeerde daar à € 4,50 op een van de verplichte parkeerplaatsen, trok de wandelschoenen aan en ging naar het ticketcenter om een kaartje te kopen. (de tickets voor beide kastelen worden in hetzelfde kantoor in het dorp verkocht, boven zijn geen kaartjes verkrijgbaar) Ik kon mee met de rondleiding van 10.30 uur door Neuschwanstein, dat was over bijna een uur.

Schloss Neuschwanstein, boven Hohenschwangau

Ik nam de paardenkoets omhoog, want het wegje schijnt behoorlijk steil te zijn. Dat klopte ook. De paarden stapten naar boven en we haalden alle mensen die daar liepen in. De koets stopt op 5 minuten onder het kasteel. Gedurende de hele weg omhoog zie je er niets van. Pas in de laatste bocht van het voetpad duikt het geweldige slot voor je op.

onderweg naar Neuschwanstein

Eerste blik op het slot

Natuurlijk is het hier een drukte van belang. Veel mensen willen dit onvoltooide werkstuk van de excentrieke koning Ludwig II van Beieren zien. De inrichting van de huidige gebouwen is slechts voor 30% voltooid, de kapel met een 92 m. hoge toren is zelfs nooit gebouwd. Ook elders in Beieren zijn (al dan niet voltooide) bouwprojecten van deze koning te bezichtigen.

wachten op de rondleiding

Je kunt het gebouw alleen onder leiding van een gids bezoeken. Om de 5 minuten gaat een groep naar binnen, die dan in 35 minuten wordt rondgeleid. Dat is eigenlijk te snel, want er is heel veel te zien. De koning heeft zijn kasteel gebouwd als een ideale Middeleeuwse ridderburcht, die van binnen helemaal gewijd is aan de verhalen uit de opera's van Wagner. Met kleurige wandversieringen worden scènes uit die verhalen uitgebeeld. De overige versieringen in de kamers sluiten daarbij aan. In de troonzaal, de grootste zaal van het kasteel, vind je geen Wagner. Daar staan allerlei heiligverklaarde koningen afgebeeld. De rondleiding eindigt in de Sängersaal, een grote zaal die na de raadselachtige dood van Ludwig II wel voltooid is. Het idee van de koning was dat deze zaal zou dienen als podium voor privé voorstellingen van Wagners opera's. Vanaf een klein balkon zou de koning als enige toeschouwer in zijn eigen huis kunnen genieten van deze muziek.

Uitzicht vanaf Neuschwanstein naar het westen

... en naar het zuiden

en naar het zuidwesten richting Hohenschwangau

De rondleiding met gids eindigde hier. Op eigen gelegenheid mag je naar beneden lopen, de keuken bekijken en door de souvenirshop naar de uitgang gaan. Ik liep daarna naar de Marienbrücke, die door de vader van Ludwig over de kloof achter Neuschwanstein werd gebouwd. Mogelijk kwam Ludwig door het uitzicht vanaf deze brug op de voormalige kasteelruïnes op het idee om deze af te breken en hier zijn droomkasteel te bouwen. Het uitzicht vanaf de brug is dan ook schitterend, zeker nu het kasteel er staat....

Marienbrücke boven Pollackschlucht, bij Neuschwanstein

Uitzicht op Neuschwanstein vanaf Marienbrücke

Terug naar boven

 

Plansee

Na de lunch, die ik kocht in een restaurant vlak onder het slot, wandelde ik door het bos naar beneden en keek wat rond in het dorp, onder andere bij de fraai Alpsee en reed toen verder in de richting van Füssen. Omdat ik zondag in Reutte een Nederlandstalige kerkdienst wilde bezoeken, reed ik daar alvast heen om even te kijken waar de kerk staat. Ik was van plan om daarna een rondje te rijden over Oberammergau, Garmisch Partenkirchen, Reutte. De Evangelische Kirche kon ik na enig gezoek wel vinden, het rondje rijden lukte minder goed. Tussen Füssen en Reutte was het heel druk en de afstand naar Oberammergau viel tegen.

Plansee, regen op komst

Terug naar boven

 

Schloss Linderhof

Het is wel een prachtige en ook rustige weg langs de Plansee, maar door de vele bochten doe je langer over de afstand dan je zou verwachten. Ik stopte bij kasteel Linderhof, ook een creatie van Ludwig II en maakte een wandeling door het park. Het kasteel ligt op een prachtige plek, maar wel heel eenzaam en vanaf de weg niet te zien.

Schloss Linderhof

    

Cascade bij Schloss Linderhof, van bovenaf (links) en van beneden (rechts)

Daarna reed ik verder naar Oberammergau en vond onderdak bij Gasthof zur Rose.

 

Gasthof zur Rose, Oberammergau

Afgelegde afstand vandaag 68 km, met redelijk mooi weer. Vanmiddag een flinke bui tussen Reutte en Linderhof

Totaal afgelegde afstand 1166 km

 

Kijk voor meer foto's in mijn albums op webshots

Reageren? Stuur mij een e-mail

(c) Toon Nijsse

 

 

 

Vorige | Start | Omhoog | Volgende

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 09 maart 2009