dinsdag 29 juli

 

 

Vorige
Start
Omhoog
Volgende

 

 

Inhoud van deze pagina

 

Van Visp naar Col du Sanetsch

Vanochtend zag het er bewolkt uit. Boven het hele dal hingen hoge wolken, maar geen flarden die laag in het dal zwierden. Dat bleek later een goed teken te zijn geweest, want het werd prachtig weer op deze dag.

Zo zag het er vroeg in de morgen nog niet uit, vandaar dat ik eerst naar Visp reed om wat folders en ander materiaal van de VVV op te halen. Het toeristenbureau is verhuisd en zit nu in de Bahnhofstrasse. Ook het station is totaal vernieuwd. De stationsomgeving in Visp ziet er hedendaags en gelikt uit.

In Visp zag ik dat het weer in westelijke richting er mooi uitzag. Er werd steeds meer blauwe lucht zichtbaar, dus besloot ik om naar Col du Sanetsch te gaan. Men is nog steeds volop bezig om de snelweg tot Brig door te trekken. Dat is inmiddels in de omgeving van Gampel al zichtbaar. Op sommige plekken wordt de 'oude' weg verlegd om plaats te maken voor de nieuwe.

Bij Sierre reed ik de snelweg op en dook meteen een flinke tunnel in. Vanaf dat moment kon ik lekker doorrijden tot ik een eindje voorbij Sion de afslag naar Conthey nam. Nadat ik een stukje tussen de wijngaarden omhoog was gereden, moest ik kiezen tussen: linksaf naar Derborence of rechtsaf naar Col du Sanetsch. Ik besloot rechtsaf te slaan omdat Sanetsch het verste weg was en omdat ik daar bij mooi weer wilde zijn. De lucht was niet helemaal onbewolkt en het zou best nog eens kunnen gaan regenen.

De weg naar Sanetsch is smal, steil en kronkelig. Je klimt hoger en hoger, o.a. door een flinke tunnel die nauwelijks verlicht is, om uiteindelijk op de Col op 2251 m. aan te komen. De weg daalt aan de andere kant van de pas nog ca. 200 m. om te eindigen bij het stuwmeertje van Sanetsch, dat in het Frans Lac du Senin heet.

Lac du Senin

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tour du Lac (Lac du Senin)

Flora bij Lac du Senin

Daar parkeerde ik en liep de Tour du Lac. Dat is een weidse benaming voor een tochtje van iets meer dan een uur om het stuwmeertje heen. Aardig inlooptochtje, met weinig hoogteverschillen, maar wel de echte bergpaadjes. De omgeving is schitterend mooi en rustig, hoewel er best wat mensen rondliepen. Daarna liep ik naar het kabelbaanstationnetje om even in Berner Oberland te kijken. Je kunt daar niet met de auto naar beneden, want het is heel steil. En als er nooit iemand op het idee gekomen was om een stuw te bouwen was de weg vanuit Wallis waarschijnlijk ook niet op deze manier aangelegd.

Blik op Berner Oberland vanaf Sanetsch

Ik nam een voortreffelijke soep bij de Auberge, die samen met wat herdersverblijven bij het meer staat.

 

Terug naar boven

 

Derborence

Daarna reed ik terug, waarbij het af en toe een beetje regende. Op de tweesprong was het weer droog en mooi, zodat ik besloot om ook nog naar Derborence te gaan. Het wegje daarheen is vergelijkbaar qua breedte, steilte en kronkeligheid, maar de afstand naar het eindpunt is een stuk kleiner. Derborence bestaat uit enkele (zomer)huisjes boven een meertje dat 350 jaar geleden werd gevormd door een enorme bergstorting van Les Diablerets. op de puinhellingen is een bos gegroeid, waarin nog nooit gekapt is. Sinds bijna 50 jaar is dit gebied totaal beschermd. Ook hier maakte ik een wandeling rond het meer, waarna ik terugreed naar beneden.

         

Derborence

Terug naar boven

 

Thyon 2000

Ik stak de Rhône over, want ik wilde Karel nog even opzoeken. Hoewel hij zijn telefoon niet had aanstaan en ik dus niets kon afspreken, besloot ik om op goed geluk naar Thyon 2000 te rijden, ik was daar immers nog nooit geweest, dus het ritje zou me op plekken brengen, waar ik niet eerder kwam.

Wijnbouw in het Rhônedal

Eerst at ik in Veysonnaz, waarna ik doorreed tot het eind van de weg: een enorm appartementencomplex op 2000 m hoogte. Verder is daar helemaal niets te zien of te beleven. Karel bleek onvindbaar en niemand van de mensen die ik aansprak wist hem te zitten. Om 20:15 uur reed ik naar beneden. Het duurde iets langer dan een half uur voor ik weer in het Rhônedal was. Om 21.30 uur arriveerde ik in Ausserberg, na een dag van veel sturen.

Terug naar boven

Afgelegde afstand vandaag 247 km, met mooi weer, af en toe wat regendruppels

Totaal afgelegde afstand 1990 km.

 

Kijk voor meer foto's in mijn albums op webshots

Reageren? Stuur mij een e-mail

(c) Toon Nijsse

 

 

 

Vorige | Start | Omhoog | Volgende

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 09 maart 2009