woensdag 30 juli

 

 

Vorige
Start
Omhoog
Volgende

 

 

Inhoud van deze pagina

 

Voor vandaag had ik diverse uitstapjes genoteerd, maar toen het vanmorgen prachtig mooi weer was, besloot ik meteen om vandaag naar Zermatt te gaan. Ik reed om even over 9:00 uur naar Visp en parkeerde in de prachtige kelder onder het Stationsplein (hoe dieper je komt, hoe goedkoper het wordt) Iemand van de spoorwegen haalde een kaartje voor me uit een automaat en om 9:43 uur stipt vertrok de trein naar Zermatt. Je kunt natuurlijk ook met de auto naar Täsch rijden en dan met de pendeltrein verder, maar de treinreis vanaf Visp is zeer de moeite waard. Bovendien heb je dan alle tijd om rond te kijken. In ca. een uur rijdt de trein al slingerend en klimmend over de trajecten met tandradaandrijving naar Zermatt.

Op weg naar Zermatt met de Brig Visp Zermatt Bahn
(station Stalden - Saas)

Daar liep ik door het al drukke dorp naar het kabelbaanstation, waar ik om te beginnen een kaartje naar Trockener Steg kocht. Ik zou dan daar wel zien hoever ik terug zou lopen. Tot Furi word je in 8 persoonshokjes getakeld. Van Furi naar Trockener Steg gaat er een 125 + 1 persoonscabine.

Op Trockener Steg koos ik voor het wandelingetje naar de Gandegghütte, die op een halfuurtje lopen op 3030 m. hoogte ligt. Het uitzicht vanaf de hut is prachtig: Klein Matterhorn, Breithorn, Castor en Pollux, maar ook de groep rond de Dom en aan de andere kant van het Mattertal, de Weisshorn en Zinalrothorn waren uitstekend te zien, hoewel niet allemaal zonder wolken.

Gandegg Hütte

Breithorn (links) en Klein Matterhorn (rechts)

Blik op de Gornergletsjer

Ik kocht een lunch bij de hut en na op gemak gepauzeerd en rondgekeken te hebben, besloot ik in elk geval verder dan Trockener Steg af te dalen. Het eerste punt met een verbinding met Zermatt zou Furgg zijn, of Schwarzsee, dat vanuit Furgg te voet te bereiken is. Helemaal teruglopen tot Furi zou ook kunnen. De uiteindelijke keuze zou ik af laten hangen van het weer of de hoeveelheid puf. Het weer was namelijk niet helemaal stabiel. Af en toe kwamen er donkere luchten vanuit Italië, maar die bleven allemaal boven de Breithorn en dreven in oostelijke richting weg. Het afdalen verliep vlot. Het pad was niet al te steil en prima te belopen.

Uitzicht op de Gornergrat, met het eindstation van de Gornergrat Bahn

Zinalrothorn (links) en Weisshorn (rechts)

De uitzichten bleven goed en mooi, al werd het langzamerhand nogal donker aan beide kanten van de Matterhorn. De zon verdween achter de wolken en ik was blij dat ik de gebouwtjes op Furgg al zag staan. Toen ik daar aan kwam begon het te spetteren. Vanaf Furgg gaat ook een baantje naar Schwarzsee. Ik besloot i.v.m. het weer niet verder te lopen en stapte in de baan. Op Schwarzsee stond al een flinke storm en er vloog sneeuw door de lucht. In minder dan 30 minuten was het weer compleet omgeslagen.

Er komen donkere wolken van achter de Matterhorn

Uiteraard bestond er meteen een enorme belangstelling voor een ritje met de baan van Schwarzsee naar Furi. Ik kocht een kaartje en mocht mee. Door de regen kabelden we al schommelend in de wind omlaag, met af en toe een pauze, die volgens een Brit in mijn compartiment veroorzaakt werd door ladies in wheelchairs, die met de kabelbaan mee wilden.

Op Furi regende het ook, maar tot mijn verbazing werd het rond de Matterhorn weer lichter. Ik ging verder met de baan omlaag naar Zermatt. Daar scheen de zon en de Matterhorn kwam in korte tijd bijna geheel tevoorschijn uit de wolken, terwijl de bui in noordelijke richting wegdreef. Verbazend...

Een half uur later is het weer prachtig weer rond de Matterhorn

Toeristisch Zermatt

Ik keek wat rond en Zermatt en stapte rond 17:00 uur op de trein. Bij het station in Stalden zag ik een aardig restaurant. Dus toen ik in Visp mijn auto had opgehaald reed ik nog even terug naar Stalden, waar ik at onder het genot van passerende treintjes. Van Stalden naar Ausserberg is het dan nog ca. 20 minuten rijden.

Station Visp (smalspoor gedeelte)

Op het terras van Pizzeria Il Buffeto Stalden - Saas

Afgelegde afstand vandaag 90 km. Ca. 90 m. geklommen en 600 m gedaald. Mooie dag!

Totaal afgelegde afstand 2080 km.

Terug naar boven

 

Kijk voor meer foto's in mijn albums op webshots

Reageren? Stuur mij een e-mail

(c) Toon Nijsse

 

 

 

Vorige | Start | Omhoog | Volgende

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 09 maart 2009