vrijdag 1 augustus

 

 

Vorige
Start
Omhoog
Volgende

 

 

Inhoud van deze pagina

 

Fafleralp - Gletschertor

Vanochtend was het opnieuw mooi weer, maar wel zeer heiig en nogal drukkend warm, al was het nog geen 20° C. op de thermometer. Om 9:00 uur reed ik eerst naar Visp om in het station mijn e-mail even te checken. Het hotel heeft een hotspot, maar de kosten daarvan zijn aanzienlijk. Vanuit Visp reed ik naar Gampel en dan verder het Lötschental in. Het zag er daar prachtig uit. Niet uitbundig zonnig, niet strakblauw, maar wel mooi.

Fafleralp

Ik reed helemaal door tot op de parkeerplaats op Fafleralp, waar ik mijn wandeling naar de Gletschertor begon. Ook dit is een tochtje van ca. anderhalf uur, maar de stijging verloopt veel geleidelijker dan bij de klim naar de Bortelhütte. Bovendien is het hoogteverschil krap 300 m., de helft van het hoogteverschil dat ik gisteren overbrugde.

Koeien op Fafleralp

Op weg naar de Gletschertor

Er waren veel mensen onderweg, waaronder nogal wat Nederlanders. de tocht verliep afwisselend door bossen en weiden, waarbij steilere en vlakkere stukken elkaar afwisselden.

Geltschertor Langgletsjer

Na iets meer dan 1,5 uur bereikte ik de gletsjerpoort van de Langgletscher, die sinds mijn vorige bezoek aan het Lötschental in 2004 alweer kleiner was geworden. Uit een soort poort stroom een flinke Lonza naar buiten. Het afsmelten van de gletsjer vindt dus niet alleen bij de poort plaats. Er waren nog meer mensen aanwezig op deze plaats. Enkele Nederlanders wilden persé het ijs aanraken en liepen daarom tot vlakbij de gletsjer, hoewel er steeds stukken steen van het ijs omlaag gleden en vielen. Een van de Nederlanders klom zelfs langs deze instabiele gletsjertong omhoog om daarvandaan wat foto's te maken. Hopelijk heeft hij het overleefd.

Beetje dom van deze Hollander: ongezekerd lopen op de gletsjertong

Blik in het Lötschental vanaf Gletschertor

Ik liep terug naar de parkeerplaats en kocht daar een soepje bij het buffet. Langzamerhand kwam steeds meer bewolking opzetten en toen ik rond half drie wegreed was de zon helemaal verdwenen. Ik reed het Lötschental uit en toen ik in Gampel beneden kwam, sloeg ik rechtsaf. Tussen Susten en Sierre ligt een prachtige nieuwe tweebaansweg op de rechteroever van de Rhône. Vanaf die weg kijk je mooi uit over het Pfynwald.

Terug naar boven

Val d'Anniviers

Bij Sierre was het door allerlei omleidingen een heel gezoek om de weg naar Val d'Anniviers te vinden. Ik reed een rondje door het mooie dal, over St. Luc en Ayer naar Zinal en dan via Grimentz en Pinsec langs de andere kant terug. Achterin het dal regende het en in Zinal was het maar 13° C.

Beneden, in het Rhônedal, was het weer wel droog, maar ook hier kwamen donkere wolken aan de lucht. Ik reed terug over Salgesch en Varen, dwars door de wijngaarden van waar je prachtig op de Rhône en het Pfynwald kijkt. Ik reed verder naar Leuk over het oude, zeer smalle wegje met het fraaie brugje over de Dalaschlucht. Als je op die brug staat en naar beneden kijkt, zie je onder je de spoorbrug over deze kloof. Hoog boven je hoofd hangt schuin omlaag de nieuwe autobrug.

De oude brug over de Dalaschlucht

Spoorbrug en nieuwe autobrug over de Dalaschlucht

Het begon hier ook te regenen en voor ik in Ausserberg was, regende het flink door. Ik at een voortreffelijke maaltijd in Sonnenhalde, ging om 22:00 uur nog even buiten kijken of er vuurwerk te zien was (i.v.m. de nationale feestdag op 1 augustus) maar het dal hing vol wolken en het regende maar...

 

Afgelegde afstand vandaag 198 km. Mooie dag met 300 m. stijgen en dalen tijdens de wandeling.

Totaal afgelegde afstand 2418 km.

Terug naar boven

 

Kijk voor meer foto's in mijn albums op webshots

Reageren? Stuur mij een e-mail

(c) Toon Nijsse

 

 

Vorige | Start | Omhoog | Volgende

Deze pagina is voor het laatst bijgewerkt op 09 maart 2009